Pahalı yatırımlar ucuz yöntemlerle korunamaz

Merhabalar, bu yazılımızda yaptığımız takım tezgahları yatırımlarının korunması ve tezgahların uzun ömürlü korunması hakkındadır.

Ülke olarak takım tezgahlarında yüksek oranda dışa bağımlıyız. Bununda etkisi ile alacağımız takım tezgahları bizim için daha maliyetli oluyor. Hal böyleyken yaptığımız bu yatırımlarımızı korumak ve verimli çalışırlığını korumamız elzem durum arz ediyor.

Tercih ettiğimiz tezgahın kurulacağı yerin önceden tespit edilip distribütör firmadan ihtiyaç duyulan zemin özellikleri talep edilip gerekli hazırlıklar yapılmalıdır. Gerekiyorsa ayrı bir zemin oluşturulmalıdır. Zeminin güçlü olmasının yanında, titreşime sebep olacak bir konumda ise zemin kesilerek araya kum gibi yalıtımlar konularak titreşim etkilerinden kurtulmalıdır. Bu durumu örneklendirirsek, savunma sanayine çalışan bir firmada zeminin önceden tespit edilmemesi yüzünden 5 metrelik bir tezgahın gönyesi bozulmuştur. Bu yüzden fabrikada yeni temel kazılarak düzeltme işlemi gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte çalıştığımız bir fabrikanın bitişiğindeki firma 630 tonluk eksantrik pres almıştı ve bu yüzden tezgahların hassasiyetleri bozulmuştu.

Tezgahın elektrik tüketim değerlerini tespit edip zor şartları göz önüne alarak hesap yapılmalıdır. Gerekirse uzmanlardan yardım alınmalıdır. Özellikle toplar kama hattının ölçülmesi gereklidir. Şebeke elektriğindeki düzensizliği azaltmak için UPS veya güç kaynağı kullanılmalıdır.

Takım tezgahlarının yanında kullanılan tutucu ve kesiciler de ciddi maliyetler tutmaktadır. Bu takımları uygun şartlarda kullanıp, muhafaza etmeliyiz. Aksi taktir de zaman içerisinde kullanım ömrü kısalacaktır.

Takım tezgahların da en büyük maliyetlerden bir tanesi de operatör maliyeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüksek maliyetleri olan bu makineleri kullanan operatör veya programcıların niteliklerinin takım tezgahının kabiliyetlerini kullanabilir düzeyde olması gerekir. Maalesef sektörde bununla ilgili bir çelişki bulunmaktadır. Operatör ve programcıların çoğunluğu aldığı ücretlerden memnun değillerdir. Bu yüzden iş geliştirmede verim alınamamaktadır. Bu yüzden verimli çalışma ve süreklilik istenilen seviyede de değildir. İşveren tarafından bakıldığında iççi maliyetlerinin vergilerle birlikte yükselmesidir. Bunu önlemek için kurumsal firmalar iş planlama için ERP sistemleri ve yetkin kişilerle çalışmaktadır. İş tanımlaması ve planlaması verimlilik üzerine kurulmalıdır. İlk bakıldığında külfet olarak görülen bu süreçler zaman içinde verimli süreçlere dönmektedir.

Bir diğer sorun ise takım tezgahlarının maliyetlerden dolayı gerekli takımlarla çalışmamasıdır. Bu zamanla disiplinsizliği de beraberinde getirmektedir. Takım tezgahlarının açık kalması ile çalışması arasında yüksek süre farkları ortaya çıkmaktadır. Ülkemize göre Avrupa’da işçi maliyetlerinin fazla olmasına karşılık verimli çalışarak ülkemizdeki maliyetlerle rekabet etmektedirler.

Tezgahların istenilen performansta uzun zamanlar çalışabilmesi için bakımlarının zamanında yapılması gerekmektedir. Bunun için gerekirse bakım anlaşmaları yapılmalıdır.

Son olarak yüksek maliyetleri olan bu tezgah ve işletmenin kakalanması yüksek önem arz etmektedir. Örnek verecek olursak, yakın bir zamanda bir firmamızda tezgah kullanıcı hatası yüzünden 240000 TL değerinde bir arıza ile karşılaşmıştır. Bu sorunu, kasko sayesinde fazladan ücret ödemeden çözmüştür.

Sonuç olarak bizim için ilk başta fazla maliyet olarak görülen maliyetleri iyi analiz edip hareket etmeliyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir