İmalatta kalite ve uygunluk

Merhaba, değerli okuyucular…

            İmalat bir çoğumuzun içinde bulunduğu bir ürünün parçalarını veya tamamaını üretmektir. Üretim zor ve meşakkatli bir iştir. Birçok unsuru bir araya getirip son ürün elde etmektir. Savunma sanayine çalışan bir işletme sahibinin dediği gibi, ‘üretim problem çözme beçerisidir.’

            Ürettiğimiz ürünlerin bu kadar meşakkatine karşı yaptığımız ugraşların uygun ve kaliteli olması beklenir. Ürünü talep edenler, ürünlerin hem kaliteli hemde uygun olmasını istemektedir. Zıt gibi görünen bu iki olgunun bir birine yaklaştığı müddetce, ürüne talep oluşacaktır.

            Üretimin kalitesini artırıp maliyetini düşürmek için teoride çok kullanılan, planlamayı icraate geçirdiğimiz kadarıyla verimliliği arıtırabiliriz. Bunun yanında işletmenin bir takım olarak hareket etmesi elzemdir. Orta ve uzun vadeli üretim planı yapan firmalar, yıl-yıllar içinde nelere ihtiyaç duyacağını belirlediği için kullanması gereken birçok madde veya ürün bileşenini belirleyerek, satın almada iyi iskontolar alarak ürün maliyetlerini düşürmektedirler. Birçok imalatçı talep edilen ürünler için talep edenlerle alım sözleşmesi imzalamaktadır. Alım miktarlarını artırdıkça talep edenler ürünleri daha uygun alabilmektedirler. Böylelikle üretim sayısı artmasına bağlı olarak maliyetler düşmektedir. Örnek verecek olursak, hammadde olarak çelik kullanan bir firma yıllık talep miktarı kadar indirim alabilmenin yanında hızlı bir şekilde çelik tedariği sağlamaktadır. Böylelikle ürünü daha uygun satarak rekabet imkanı bulmaktadır.

            Ön sipariş toplayarak imalat yapan işletmeler, bir çok maliyeti düşürmektedir. Örnek verecek olursak araç üretimi yapan birçok firma günümüzde bu yönteme geçmiştir. Böylelikle stok ve bileşen maliyetlerini düşürmektedirler.

            Üretimde kalite, olmassa olmazlardandır. Kalite bir imalatın en küçük ve basit parçasına kadar üretimin ölçülmesi ile elde edilir, yorumlanır, sürdürülebilir hale gelir. Yaptığımız bir ürün uygun olduğu halde kaliteli değil ise güven ve talep oluşmamaktadır. İnsanlar bu kez, uygun ve kaliteli olanın arayışına girmektedir.

            Son dönemde gündemimizde olan çıkmasını da sabırsızlıkla beklediğim,yerli araba üretimi gerçekleştiğinde, kaliteli bir araç çıkaramaz isek talepler çok fazla olmayacaktır. Bununla birlikte aynı seğmentte rakip bir araçtan da uygun maliyette olmalıdır. Bu cümlelerimi bu işin içindekiler fazlasıyla bilmektedirler.

            Avrupadaki bir üretim çalışan maliyetlerinin yüksek olmasına ramen birçok üründe ülkemizdeki üretim ile rekabet edebilmektedir. Bunun sebebi, uygunluk ve kaliteyi bir birine yaklaştırdıkları içindir. Ürününlerin sürdürülebilir kalite ve iyi bir planlama ile birlikte maliyetlerini  aşağı yönde çekmelerinden kaynaklanmaktadır.

            Üretmediğimiz sürece bağımlı ve tabiri caiz ise el açmaya mahkum olacağız. Bunu son olarak ulkemizin hava savunma sistemini güçlendirmek için amerikadan yıllarca talep ettiğimiz ve vermedikleri sistem yerine rusyadan aldığımız sistem ve sonra amerikadan gelen yaptırım kararları ile somut olarak yaşamaktayız. Yızımı şu cümle ile bitireçeğim. Öğrencilerime de bu cümleyi çok kullanıyorum. Üretim bağımsızlığın temelidir.

MURAT YAZILIDAĞ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir