GİRİŞİMCİLİGİN KARANLIK YÜZÜ
Merhaba, değerli okuyucular…
Girişimcilik, en basit tanımıyla, kar elde etmek için bazı riskler alarak bir iş kurmaktır.
Türkiye’de girişimcilik son zamanlarda iyice belirginleşmeye başladı. Özellikle sosyal medyanın aktif bir şekilde kullanılmasıyla birlikte girişimcilik hikayeleri arttı. Bu hikayeler genelde başarılı olan kişilerden oluşmaktadır.
Türkiye’de istatistiklere bakıldığında ise girişimcilerin %80’i 5 yıl için de pes etmiştir. Bu da demektir ki her 10 girişimciden 8’i bu girişimde başarısız olmuştur.
Yazılan yazılara bakıldığında ön planda başarılı olmuş insanları örnek vererek çeşitli kurallardan bahsediliyor. Burada girişimciliğin diğer yüzüne değineceğim. Böylelikle görünmeyen ama yaşanan zorluklara değineceğim. Bu değerlendirmelerim genel olacaktır. Bazı istisnalar da iş ve o dönemin durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Duygusal olarak zorlanacaksın…
Bir işe girmeden önce bir sürü koşulu ve fikri değerlendirip karar vermede zorlanacaksın. Birçok kişiye fikrini açacaksın aldığın fikirler bazen seni korkutacak bazen de umutlandıracaktır. Örneğin mevcut durumunla kaybedeceğin durumları kıyaslayacaksın sürekli. Duygu karmaşasına gireceksin. Aslında bu daha başlangıç olacak.
Az uyuyacaksın…
Karar verip işe koyulduğunda önceki durumuna göre az uyuyacaksın. Birçok işi kendin yapacaksın bu da zaman isteyecek ve uykundan fedakârlık edeceksin. Örneğin yazışmaları, sevkiyatı, ofisiniz veya iş yeriniz var ise temizliğine kadar birçok iş ile sen ilgileneceksin. Yorulacaksın ama yine de geç yatıp erken kalkmak zorunda kalacaksın.
Büyük başlangıç maliyetlerin olacak…
Genel olarak bir sermaye koyarak işe koyulur birçok girişimci. Sermaye koymasa da mevcutta çalışıyor ve belirli bir düzene sahiptir. Durum böyle iken süreci devam ettirmek için sermaye ihtiyacı artacaktır. İşin devam etmesi için sermayenizin de güçlü olması gerekir ama gerçekte bu çoğunlukla olmaz. Başlangıç maliyetinizin yanında borçlanmaya da gittiğinizde işlerin durağan veya daha kötüye gittiğini göreceksiniz.
İlişkilerinizde acı çekişeceksiniz…
Başlangıçta işe odaklandığınız için aile ve arkadaşlarınızla iletişiminiz azalacak bu durum da yalnız kaldığınızı düşüneceksiniz. Bu durumda genel olarak acı şeklinde geri dönecektir. Örneğin evli ve çocuk sahibi iseniz ailenizi ve çocuklarınızı az göreceksiniz. Sosyal yaşantınız azalacaktır. Ve iletişiminiz zayıflayacaktır.
Sağlığınız azalacak…
Uyku düzeniniz başta olmak üzere yemek düzeniniz dağılacak, vücut direnciniz düşecektir. İşin durumuna göre çok fazla bilgisayar ile meşgul olacaksınız veya ayakta durmaktan oturmayı unutacaksınız birçok zaman. Bu ve benzeri durumlar sağlığınızı negatif etkileyecektir.
Kar etmeniz uzun süre alacak…
Başlangıçta kar etmekten ziyade mevcut durumu korumak ve iyileştirmek olacak işiniz. Yeni kurulan düzen ve işlerin yürümesi için maliyetleriniz olacak bu durum da kar etmeniz 2-5 yıl arası sürebilir. Hesap edip umut bağladığınız birçok iş istediğiniz gibi olmayacak birçok durumu tecrübe ettikten sonra kar etmeye başlayacaksınız. Tecrübe en pahalı metottur. Bunu da yaşamadan göremeyeceksiniz.
Yüksek düzeyde kendinden şüphe duyma…
Hep aklınızın köşesinde ya başaramazsam olacak. Bu durumda birçok defa kendinizden şüphe duyacaksınız. Bununla birlikte kararsızlıklarınız oluşacak. Bu durumu aşmakta işer bir düzene girene kadar devam edecektir.
Büyük olasılıkla sinir krizleri geçireceksiniz…
İşleri belirli bir seviyeye getirene kadar, yaşayacağınız aksilik ve sorunlar birçok defa size sinir krizleri geçirtecektir. Belirli bir zamandan sonra olgunlaşacaksınız. İyi şeyler olduğunda fazla sevinmeyecek kötü durumlar oluştuğunda da fazla sinirlenip üzülmeyeceksiniz. Yani alışacaksınız işin gereklerine.
Sosyal hayatınız olmayacak…
Daha önce yaptığınız birçok sosyal aktiviteyi yapamayacaksınız. Örneğin arkadaşlarınızla oturup vakit geçiremeyecek, tatil düşünemeyeceksiniz. Çünkü sizi bağlayan bir işiniz var artık.
Bu kadar olumsuzluğun ardından…
Bu olumsuzluklara rağmen işinizi sürdürdüğünüzde hayata bakışınız genişleyecek, problem çözme yeteneğiniz gelişecektir. İşiniz dolayısıyla birçok kişi ve kuruluşla ilişki kuracaksınız. İşlerinizi bir düzene koyduğunuzda sosyal hayata da aileye de artık vakit ayırabileceksiniz. Birçok yeni sosyal faaliyetin içinde bulacaksınız kendinizi. Umudunuzu, güvenirliğinizi, hiç kayıp etmeyin. Emeğinizi ortaya koyun ve emeğinizi savunun. Başkalarına güvenip iş yapmayın kendinize güvenin.
Son olarak ‘emek olmadan hiçbir şey yetişmez’ yolunuz açık olsun.
MURAT YAZILIDAĞ
TEKNİK YAZAR ÖGRETMEN